



11am to 7 pm 11, 12 & 13 January 2014 IDCOL Auditorium, Near IG Park, Bhubaneswar

Saturday, 11th January 2014		
12.00pm	Pankha: Alekh Baba by Jatin Das (6 mins)	
12.07pm	Yelhou Jagoi by Aribam Syam Sharma (35 mins)	
12.42pm	Retrospective of Meghnath: Gaon Chhodab Nahin by Meghnath (8 mins)	
12.50pm	A Poem of the Niddle by Alina Samal (15 mins)	
01.05pm	Maritime Rituals of Odisha by Sanjay Pattnaik (20 mins)	
01:30pm - 02.00pm	LUNCH BREAK	
02:00pm	World Premiere: Shuva & Me: A Journey with Shuva Prasanna by Goutam Ghose (1hr 26 mins)	
03.26pm	My Experience in Fiction & Non-fiction Talk by Goutam Ghose (30 mins)	
04.00pm	Bharat Bhavan by M K Shankar (53 mins)	
05.53pm	Poet Sitakanta Mohapatra by Mehmood Hussain (26 mins)	
06.20pm	Talk by Mehmood Hussain (4 mins)	
06.25pm	Introduction to S Sukhdev and His Work by Jatin Das (10 mins)	
06.35pm	And Miles to Go by Late S Sukhdev (14 mins) Tribute to S Sukhdev	
06.50pm	Modi Khanyachya Don Goshti by Gauri Patwardhan (1 hr 13 mins)	
08:00pm	Baliyatra: They Say, They Came From India by Dr Gautam Chatterjee (36 mins)	

Day 1: Screening schedule

Day 2: Screening schedule Sunday, 12th January 2014

11.00am	Khilonewala by Late S Sukhdev (18 minutes) Tribute to S Sukhdev
11.20am	Talk by Nandita Das (30 mins)
11.50am	Sanjhi by B S Rawat (30 mins)
12.20pm	Wangala: Garo Festival by Bappa Ray (30 mins)
12.50pm	Sharan Rani: The Divine Sharod Player by Radhika Backliwal Narain (30 mins)
01.20pm	Voices (student film) by Bidisha Das (10 mins)
01.30pm - 02.00pm	LUNCH BREAK
02.00pm	Retrospective of Meghnath & Biju Topo: Gadi Lohadaga Mail by Meghnath & Biju Toppo (28 mins)
02.28pm	Talk by Director by Biju Toppo (2 mins)
02.30pm	Film Making with Digital SLRs Workshop by Nandan Saxena (3 hrs)
05.30pm	World Premier: Binodini by Bidisha Roy Das (25 mins)
05.55pm	Tale of Kol-Lohar & Talk by Director by Manas Sahoo (60 mins)
06.55pm	Chinnaya & I by Siddhartha Das (4 mins)
07.00pm	Broken Strings of Marionette (student film) by Deepak Jain (12 mins)
07.15pm	The Legacy of Raja Deen Dayal by Late Jai Chandiram (20 mins) Tribute to Jai Chandiram

JDCA Film Forum

The JDCA Film Forum is a permanent programmes initiative for archiving, documenting and screening of films on 'Art & Artists'. The Film Forum organises annual, non-competitive, thematic, national and international festivals on documentary, short and animation films, in Bhubaneswar.

More than 40 selected films are shown free over three days with a host of ancillary programmes and interactions with invited filmmakers and artists from across the country.

The event allows the viewers to explore the personal vision and creative process of both the filmmaker and the artist. The effort is to host a series of films that have played a critical part in the development of filmmaking and the arts. This initiative will expose the youth to India's rich cultural heritage.

Eminent filmmakers, critics, artists and scholars from all over the country participate in the Festivals. Seminars and an exposure to the Odiya culture by way of Odiya lunches, classical and folk performances and demonstrations and sale of Odiya crafts and textiles by craftspeople, add to the Festival.

The Film Forum Archive already houses nearly 1,000 documentary films, donated by filmmakers. This archive is under the larger umbrella of Odisha Cultural Resource Centre. JDCA has given an understanding to all filmmakers that the copyright of all films remain with specific owners and that JDCA will not duplicate or lend these to any third party.

JD Centre of Art

JD Centre of Art is a non-governmental, non-commercial institution based in the ancient temple city of Bhubaneswar. Odisha, on the East coast of India. Although it is situation in Odisha, it will reach out to National and International levels. Its aim is to further the cause of visual and plastic arts. The approach of JDCA is holistic, bringing together tribal, folk. classical and contemporary art forms under one roof.

Blessed with abundant natural resources. Odisha has a rich cultural heritage in classical dance, musical, sculpture, painting and handicraft. Odisha is also home to large communities of tribal and ethnic groups.

The art centre is located on the edge of National Highway number 5, overlooking the 3rd century B C Jain caves at Khandagiri, Bhubaneswar. The 1 acre land on which it is situated was allotted by the government of Odisha, free of premium on the 20th February 1998. The government also allotted a large house for the storage of art objects and functioning of the centre, until the museum got ready.

The master plan and design of the centre has been made by the renowned architect Balakrishna V.Doshi. The design has been approved by the local authorities, and with the installation of basic infrastructure and services, land development for the centre has begun.

Day 3: Screening schedule		
Monday, 13th January 2014		

11.00am	Honeyline of Kurumba by Gita (26 mins)
11.30am	Retrospective of Meghnath: Sona Gahi Pinjra by Meghnath (20 mins)
11.50am	Invocation Cogito Ergo Sum Swayamsiddha - Myth, Mind and Movement by Seema Kohli (20 mins)
12.10pm	Illustrated talk by Seema Kohli (10 mins)
12.20pm	Glimpses of Indian Painting (Part-I & Part-II) by Late K Bikram Singh (60 mins) Tribute to K. Bikram Singh:
13.30pm - 02.00pm	LUNCH BREAK
02.00pm	Trein Naad- Bamboo Resonance by Manoj Verma (16 mins)
02.20pm	Tribal Wisdom by Anu Malhotra (52 mins)
03.10pm	Kumaoni Ramlila - Ek Durlabh Parampara by Himanshu Joshi (47 mins)
4.00pm	Vision by Punita R Chaudhary (2 mins)
04.10pm	End of the Trail by Neelima & Pramod Mathur (29 mins)
	Supported by
	ž ž
Dept. of Culture Govt. of Odisha	S.C & S.T RTI and ATDC Govt. of Odisha Dept. of Tourism Govt. of Odisha

GINGER

A TATA Enterprise

OMC

TEÂM